Hvordan velge fliser?

Hvordan balansere ønsket om et personlig, men også tidløst bad? Vi har snakket med Ann-Margreth Kvammen fra Arkiteket by Bergersen, en ekspert på faget!

Ann-Margreth jobber som Customer Success Manager hos Arkiteket by Bergersen, et eget showroom som hovedsakelig er tiltenkt arkitekter. Med sin utdannelse fra Westerdals i eksponeringsdesign, samt 6 års erfaring i bransjen, var hun den riktige å prate med når det gjelder valg av fliser. I et hav av muligheter kan det være lurt å finne en god fremgangsmåte for å slippe forvirring og forhastede valg.

Hvordan velger man fliser?

Noe av det første du bør tenke på når du skal pusse opp badet er å finne ut hva du selv liker. Det er det kanskje ikke alle som har et like gjennomtenkt forhold til. Går du inn i en flisebutikk før du har tenkt over dette, vil det raskt kunne skape litt forvirring.

Jeg vil anbefale alle å gjøre seg opp noen tanker om hva de liker først. Den beste måten å gjøre dette på er å lage seg en form for moodboard. Begynn å samle opp ting du liker og setter pris på – det kan være alt fra bilder, tekstiler, materialer, fargeprøver og fliseprøver. Ut fra dette kan du lage deg en boks med de materialene du ønsker å bruke.

Puss opp badet for deg selv

Mange som skal pusse opp badet er opptatt av at badet skal være tidløst, slik at det er trygt når man eventuelt skal selge. Vi mener likevel at det er viktig å finne en balanse, og at du tenker at du skal pusse opp for deg selv, og ikke for de som eventuelt skal overta huset eller leiligheten etter deg.

Hvis veldig mye av deg er grønn for eksempel, og at det er en farge du setter pris på i flere ting – hvorfor ikke ta det med inn på badet som er et rom du bruker så mye? Det trenger ikke være et helgrønt bad, men trekk gjerne inn noen elementer av deg selv inn i badet. Da er det større sannsynlighet for at du vil trives med sluttresultatet, og kanskje du også blir boende lenger boligen. Dersom du heller vil gå for et nøytralt bad, kan du også skape spennende elementer ved å leke deg med for eksempel leggemønster.

Minimalistisk bad med dusjvegg i sort marmor, utført av Lomundal.

Mange ulike formater

Matte fliser eller glans? Storformatfliser eller mosaikk? Mulighetene er mange, og det er derfor lurt å gjøre en god kartlegging på forhånd. Tenk på størrelsen på badet – mange tenker kanskje at man må ha små fliser på et lite bad, men tvert imot vil det gjøre at badet ser mindre ut. Har du et lite bad kan det være fint med ton i ton med storformatfliser. Når det gjelder dusjsonen finnes det nå mange varianter av sluk, og velger du å gå for designsluk kan du også ha fliser i stort format i dusjrommet.

For privatkunder ser jeg at mange nå går for stadig større fliser, gjerne 75 x 75 og opp til 90 x 90. Jeg anbefaler å ta hensyn til rommets form og størrelse, og se for seg i hvilke sentrale områder av badet hvor det er viktig at man ser de hele flisene.

I dag finnes det også mange muligheter når det gjelder fug, og for de ekstra spreke er det mulig å legge farget fug. Stort sett brukes det sementbasert fug, men i noen tilfeller kan det være lurt å bruke en epoxy-variant, som hindrer smuss å feste seg og letter renholdet.

Med mørke bad vil man gjerne også legge en mørk fug. Det mange ikke tenker på, er at når man da skal vaske vil en ordinær sementbasert fug på sikt kunne bli litt skjoldete grunnet kjemikaliene i vaskemidler. Derfor kan det i slike tilfeller være smart å bruke hybridfugemasser som for eksempel Spectralock i stedet, den vil være fargebestandig. Orienter deg om mulighetene og spør i flisebutikkene.

Tilbake til naturen

Når vi snakker om trender forteller Ann-Margreth at hun gjennom de siste seks årene har sett det meste – fra marmor, betong, spiler i treverk til terrazzo. Hun tror at terrazzoen blir en stund til, men kanskje ikke med så mye spill som den originale egentlig har. Utover dette tror hun også at dagens fokus på bærekraft, gjør at vi også søker oss tilbake til naturen, også når det gjelder utforming av badet.

Jeg tror vi vil se mye av sten fremover, i ulike former. Alt fra skifer til kalksten, i ulike former og toner. Jeg tror også at treverk og spiler kommer til å bli en stund til også, sikkert da også i kombinasjon med sten.

Bad med lyse fliser, sort badekar, spiler i himling og møblement i eik, utført av Lomundal.

Noen siste tips

Avslutningsvis snakker vi om hva hennes siste tips er når det gjelder oppussing av bad og valg av fliser. Til dette svarer hun at det er to ting som er viktig: bruk gjerne prosjektleder og legg på litt ekstra mengde når du bestiller flisene.

Bruker du prosjektleder vil du sikre deg at det er en god dialog og oppfølging mellom alle parter. Da kan du være sikker på at prosjektlederen din velger riktig fliselegger og håndverkere til akkurat ditt prosjekt. Det andre jeg vil tipse om er å legge på litt når du bestiller flisene. Dersom det skulle skje noe med flisen over tid, kan det være utrolig lurt å ha noen liggende fra samme batch på loftet eller i garasjen. Gjør du dette slipper du å risikere at det blir en nyanseforskjell på flisene dersom noen må byttes ut. Det er jo et naturmateriale og fargenyansen kan variere noe fra de ulike produksjonene.

Tenker du på å pusse opp? Bestill gratis befaring i skjema under:

BESTILL GRATIS BEFARING

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.